Huub Curvers (1940-2010)

Huub was de eerste kunstenaar die ik in opdracht van GBB mocht begeleiden. Het was wel spannend omdat hij toch al heel wat glas-in-lood ramen gemaakt had met mijn voorganger. Met een klein hartje begon ik eraan. Wat mag ik zeggen, wat verlangt de kunstenaar van mij, kan ik hem überhaupt nog iets bij brengen enz……?

De Heilige Johannes Kerk te Eygelshoven.

Toen werden de ontwerpen nog met de hand uitvergroot. Er werden grote vellen papier tegen de muur gehangen zodat Huub deze 1 op 1 kon uitvergroten. Tijdens dit proces gingen we vaak in het midden van het atelier op een stoel zitten om het resultaat te bekijken. Dan konden we uren praten over de tekening en het lijnenspel en of er al dan niet aanpassingen moesten gebeuren . De gesprekken gingen dan niet alleen over de technische kant maar ook over de esthetische kant van het verhaal, brengt die lijn genoeg spanning in het geheel of niet enz…… Toen de ramen klaar waren kwam hij naar me toe en zei me dat hij toch heel gelukkig was dat ik hem had bijgestaan. Want hij had even gepanikeerd toen hij hoorde dat mijn voorganger met pensioen ging omdat deze 40 jaar ervaring had en nu …… wie zou er komen …….. . maar het was niet nodig zei hij, ik krijg nu niet alleen technisch advies maar ook esthetisch en je voelt zo goed aan waar ik naar toe wil…….. .

 

Apeldoorn

Op een bepaald moment komt Huub naar mij met een ontwerp voor een raam in de kerk van Apeldoorn ter gelegenheid van het jubileum van Koningin Beatrix. De voorstelling was klaar maar de achtergrond was toch een beetje onduidelijk. Samen hebben we dan besproken wat de mogelijkheden waren.

De volgende dag na een lange avond aquarelleren kwam Huub naar me toe met het resultaat. Het was mooi maar naar mijn gevoel kon het beter. Huub had een hele lijst gekregen van wat er op het raam moest komen te staan o.a. verschillende wapens, zoals iedereen weet liggen wapenschilden helemaal vast wat betreft voorstelling, vorm en kleur. Dit alles belemmerde zijn creativiteit.

Ik merkte op dat er toch een periode is geweest dat er nog geen kleurendruk bestond, hoe werden die wapens afgebeeld in zwart/wit. Na een beetje opzoekingswerk hadden we ze gevonden. Toen stelde ik voor om twee verschillende ontwerpen te maken : een eerste abstract raam met oranje en de kleuren van de Nederlandse vlag afgebeeld alsof deze buiten hangt in de wind en een tweede ontwerp voor een grisaille raam (zwart-wit) met de voorstelling van de wapens enz. om vervolgens deze twee ontwerpen over elkaar aan te brengen zodat het één geheel wordt.

Huub ging onmiddellijk aan de slag en een hele tijd later had hij het ontwerp klaar.

Diezelfde avond kreeg ik telefoon van een heel gelukkige Huub om te vertellen dat het ontwerp was goed gekeurd.

Het raam is uitgevoerd en op het raam staat : “Invented Huub Curvers en Peggy Hermans” . Dank je hiervoor.

Deze slideshow vereist JavaScript.