Marc Mulders

Sinds vele jaren jaren help ik Marc Mulders met de realisatie van zijn glaskunst en hebben we al heel wat watertjes door zwommen . Omdat ik niet goed weet waar ik moet beginnen te vertellen over deze reis laat ik Marc zelf even aan het woord.

Ik citeer :

In 20001 is mijn samenwerking begonnen met glazenier-kunstanares Peggy Hermans, op het Glas Bewerkingsbedrijf Brabant te Tilburg.
Peggy assisteerde mij in dat jaar met de realisatie van twee ramen voor de St. Stevenskerk te Nijmegen.
Het was onze eerste samenwerking, en zo succesvol dat vanaf dat moment het woord ‘assisteren’ geen recht doet aan de enorme bijdrage die Peggy, nu al bijna 15 jaar, levert aan de totstandkoming van mijn glas in lood ramen, de Applique ramen, de Zandstraal ramen, en alle autonome glaswerken voor galeries en musea.
Peggy staat mij bij in ‘woord en daad’ zogezegd; in woord met technische adviezen, in daad met zeer specialistische handen arbeid in het emaille-grisaille schilderen. Maar ook is haar stem, haar kritisch volgen van mijn opdrachten en galeriewerk en het daadwerkelijk oplossingen aanbieden wanneer ik vast loop, voor mij van onschatbare waarde.

Mijn glas in loodraam ‘EEN TUIN VAN GLAS’ t.g.v. 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix, in De Nieuwe Kerk te Amsterdam is in 2006 gekozen tot beste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar. (Verkiezing door de federatie Kunstuitleen Nederland) Deze eer valt ook Peggy Hermans ten deel. Haar aandeel is voor de buitenwereld weliswaar ‘verborgen, maar voor mij en de vakwereld zichtbaar in het hele voorkomen van het raam.

Daarnaast zorgt Peggy’s eigen kunstenaarschap ervoor dat wij samen steeds weer nieuwe wegen zoeken, experimenteren en nieuwe wegen inslaan, in die feeërieke, genereuze en spirituele wereld van de glaskunsten.

M.n. de de recente opdrachten voor glas-applique ramen zijn in hun complexiteit en samensmelting van snijwerk, emaille schilderen en zandstraal, het resultaat van een grens verlegende en avontuurlijke samenwerking van de kunstenaars Marc Mulders en Peggy Hermans.

Marc Mulders. Beeldend kunstenaar. 27.01.14 Oostelbeers.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Gouda

Dit project was toch wel heel bijzonder. Op alle vlakken en een hele uitdaging. Vooral omdat ik van het begin tot het einde niet alleen heel nou heb mogen samenwerken met de kunstenaar Marc Mulders, maar ook een heel grote bijdrage heb mogen leveren aan de uitvoering van dit raam. Het etsen van het überfang-glas, het snijden , het verloden en het kitten van het raam zijn door mij uitgevoerd.

Het is moeilijk te omschrijven ………. , daarom heb ik aan Marc gevraagd om een klein stukje te schrijven en mocht de volgende prachtige woorden ontvangen:

Ik citeer : ” Anderhalf jaar samen met Peggy Hermans mogen werken aan een gedicht in glas; een stralende hemel; een glas-in-lood raam voor het Erasmus herdenkingsjaar 2016 te Gouda, voor de grote kerk aldaar. Samen hebben we glas uitgezocht, beproefd, bewerkt, ja er naar geluisterd om zo een melodie in klank en kleur te voorschijn te toveren. Samen naar de symboliek en de iconografie gezocht; van MANDALA tot PAUW, van de HYDRA tot de DOORNEN, en van het duister tot het stralende Licht ……… Peggy + Marc, “glazeniers in dienst van Erasmus”. 

Dank je Marc voor deze mooie woorden en dank je dat ik aan dit project heb mogen mee werken, ik heb er enorm van genoten en heb meerdere malen in het atelier staan dansen van contentement.

Deze slideshow vereist JavaScript.